75 anys del dia de la victòria a Europa

75 ANYS D’AQUELL 8 DE MAIG DE 1945, EN QUE ES DONÀ PER ACABADA LA SEGONA GUERRA MUNDIAL A EUROPA

-Publicitat-

El 8 de maig de 1945 les Potències Aliades acceptaren formalment la rendició incondicional de l’Alemanya Nazi durant la Segona Guerra Mundial. La rendició formal es féu l’endemà, 9 de maig, dia de la retirada de les tropes nazis de les Illes Anglonormandes i dia en què es commemora la Victòria en el Front Oriental. Però el 8 de maig de 1945, ciutats arreu d’Europa i Estats Units acolliren la celebració de centenars de milers de persones per la rendició incondicional signada per l’alt comandament de l’Alemanya nazi. La Segona Guerra Mundial a Europa havia acabat després de pràcticament 5 anys.La caiguda final del Tercer Reich succeeix a continuació del suïcidi de Hitler durant la Batalla de Berlín, el 30 d’abril de 1945. Llavors, l’almirall Karl Dönitz – un combatent de la marina nazi als submarins U-boats que Hitler escollí com el seu successor- es veié obligat a acceptar la rendició incondicional a tots els fronts, que fou signada el 7 de maig al quarter general aliat a Reims i ratificada a Berlín l’endemà.

LES CELEBRACIONS

Les celebracions foren destacades a ciutats com Londres; hi hagué grans manifestacions entre Trafalgar Square i el Palau de Buckingham on Winston Churchill i Jordi VI del Regne Unit aparegueren per saludar la multitud. Als Estats Units la celebració va estar marcada pel record de qui fou president durant la guerra, Franklin Delano Roosevelt que havia mort menys d’un mes abans, el 12 d’abril per un infart cerebral.A ciutats com Praga, les tropes alemanyes deixaren les armes i s’entregaren a l’exèrcit soviètic. L’alto al foc fou decretat a ciutats com Copenhaguen i Oslo. També fou així a poblacions d’arreu d’Alemanya que encara ofereien resistència.

EL VOSTRE CORATGE HA VENÇUT ALS NAZIS

No obstant això, sectors més radicals de l’exèrcit nazi, seguiren els combats fins el dia 9. De fet, a Silesia, més de 600 soldats soviètics perderen la vida, per això la URSS no celebrà aquest dia de la victòria fins el dia 9. Stalin ho anuncià així: “La llarga lluita de les nacions eslaves ha acabat en victòria. El vostre coratge ha vençut als nazis. La guerra s’ha acabat”.

PRESONERS DE GUERRA

L’objectiu principal dels soldats alemanys a partir d’aleshores, fou el de romandre lluny de la possibilitat de ser fets presoners de guerra, sobretot de la Unió Soviètica. Un milió d’excombatents intsntaren marxar cap a l’oest quan els combats a Txecoslovàquia finalitzaren, però tanmateix, foren fets presos pels soviètics. De fet, en el temps en que es signà rendició completa i fins i tot després, es calcula que la Unió Soviètica va fer 2 milions de presoners de guerra.

Mentrestant, més de tretze mil presoners de guerra de l’exèrcit anglès eren alliberats.LikeCopyReportPer molts ciutadans alemanys, l’arribada de l’exèrcit soviètic era vista com un perill. Els rumors de les violacions, els saqueigs i les ancies venjatives dels soldats corria per les ciutats i atemoria als seus habitants que provaren de marxar cap a l’Oest.

Últimes notícies

Notícies Relacionades