Bales de foam vs pilotes de goma

El 2011 es va aprovar l’ús de projectils de foam o també conegudes bales d’escuma. Aquests artificis de quatre centímetres de diàmetre, 220 grams, de velocitats superiors als 300km/h i fets d’un material viscós similar a l’escuma, son mes tous i menys lesius que les pilotes de goma. A més, no reboten quan contacten amb el terra.

-Publicitat-

Els Mossos d’Esquadra utilitzen aquests projectils amb fusells de mira telescòpica per precisar els seus objectius. Les bales de foam tenen millor capacitat d’absorció que les de goma, fet que redueix en gran mesura els danys d’impacte, tot i que son armes igualment perilloses i nocives pels òrgans vitals.

Les pilotes de goma, fetes de cautxú massís i de cinc centímetres de diàmetre, surten disparades a qualsevol direcció en ser rebotades en diversos objectes o persones. D’aquesta manera la policia aconsegueix dissuadir als manifestants, ja que la trajectòria d’aquestes pilotes és incalculable i impredictible. L’impacte pot provocar lesions extremadament greus, així com seqüeles irreparables, i fins i tot letals.

Els Mossos fa exactament 10 anys van començar a utilitzar els projectils de foam per aconseguir intervencions més segures i evitar en el màxim possible l’ús d’aquestes pilotes. El seu ús està prohibit en grans països com Itàlia, Noruega i Grècia. A Catalunya ho està des del 2014, però durant les protestes del procés la Policia Nacional les va seguir utilitzant fins a dia d’avui.

Arran dels aldarulls dels passats dies en suport a Pabo Hasél en els carrers de Barcelona, en els quals una noia ha perdut un ull a causa de l’impacte d’una bala de foam, s’estan replantejant la introducció de noves mesures de contenció. Els Mossos han obert expedient per clarificar els successos sobre la noia que va resultar greument ferida.

Últimes notícies

Notícies Relacionades