IMG_6519
Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Arxiu de la República Catalana 

Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Connecta’t per desconnectar 

Catalunya només pot decidir sobre el 9% del seu pressupost
30 juliol 2020
13:21

Aquell estat plurinacional i descentralitzat que alguns, temps arrere, encara s’atrevien a reivindicar, és una gran mentida. La Generalitat té un poder de decisió pràcticament nul en el 91% de la despesa del seu pressupost en serveis bàsics.

L’estudi realitzat pel Departament d’Economia, mostra clarament que la descentralització no és real. La Generalitat només té un elevat poder de decisió en un 9% d’allò que gasta en tres àrees clau com Salut, Educació i Serveis Socials.

De manera que el 91% del pressupost, el grau d’autonomia del govern és limitat o, directament, nul.

“Tot i que la Generalitat gestiona gairebé la totalitat de la despesa, a l’hora de prendre decisions es troba molt limitada, i per tant no podem parlar d’una descentralització real del país.”

En un dels àmbits on la capacitat de decisió és pràcticament nul, és per exemple amb relació a les despeses de personal que representen un 40% de les despeses de pressupost, sobre el qual no es pot actuar, ja que no podem decidir ni contractar més persones ni modificar el sou de les persones contractades, entre altres.

De totes maneres, sempre ens queden algunes engrunes, i en aquest cas és l’alt poder de decisió en matèries de decisió sobre els programes d’igualtat i respecte a la diversitat i en l’atenció a la immigració, que representen aquest 9%. I per què aquestes? Perquè són les més polèmiques i així ens carreguen el mort a l’esquena.

En conclusió, en Pere Aragonès deu tenir poca feina.

Facebook
Google+
Twitter
Email