IMG_6519
Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Arxiu de la República Catalana 

Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Connecta’t per desconnectar 

M A R C   L I N A R E S 

L A   V E U   D E L   P O B L E

Coronavirus: la resposta comunicativa de les institucions
19 abril 2020

Sempre és curiós veure com reaccionen les institucions davant d’una crisi comunicativa. El protocol dels actes i les rodes de premsa expliquen molt més del que la gent es pot pensat. Si a la crisi comunicativa hi sumem una crisi sanitària, per culpa de la qual no es permet l’entrada de periodistes a les sales de premsa (entre d’altres mesures), tenim el còctel perfecte per fer-ne un bon anàlisi.
Si fem una ràpida ullada al format internacional d’aquestes compareixences, podem posar al punt de mira dos exemples: l’austríac i el britànic. En el cas del govern d’Àustria, els seus ministres apareixen a la sala amb mascareta. Potser podem pensar que és un pèl excessiu dirigir-se a la nació amb la boca tapada, però els responsables de comunicació saben que només donant exemple, la ciutadania entendrà la importància de protegir-se adequadament.
Pel que fa al govern britànic, és curiós veure com utilitzen la seva escenografia per comunicar. Cap de les seves compareixences perden la solemnitat (banderes, faristols…), però el detall son els rètols que podem trobar en aquests faristols. Enlloc de lluir l’emblema del govern o l’escut de la nació, com seria habitual, en el cas del número deu de Downing Street hi posen lletres llampants amb missatges com: Stay home this Easter (queda’t a casa aquesta Pasqua) o Stay home save lives (quedar-se a casa salva vides).
L’executiu català sembla ser que és qui millor ha entès la situació. El Palau de la Generalitat es troba sota mínims de personal, aquests van protegits amb guants i mascareta, cada conseller compareix des del seu departament i les preguntes es fan arribar per via telemàtica. Aquesta darrera mesura va causar certa polèmica entre col•lectius de periodistes que, en fer pública la seva queixa, la Direcció General de Comunicació del Govern va prendre les mesures pertinents per canviar el sistema de preguntes dirigides als consellers.
El cas més sorprenent és el del govern espanyol. Més enllà de la prohibició d’entrada als periodistes acreditats, Moncloa no ha pres cap altre mesura. Les compareixences del president, ministres, membres dels equips tècnics, i sovint també de policies i militars, es continuen fent des de la sala de premsa habitual. S’hi agrupen fins a cinc persones en una mateixa compareixença. No és d’estranyar doncs que dos dels seus membres més habituals fossin infectats per Coronavirus. És el cas del Director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón; i del Director Operatiu Adjunt de la Policia Nacional, José Ángel González.

Facebook
Google+
Twitter
Email

1 comentari a “Coronavirus: la resposta comunicativa de les institucions”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *