IMG_6519
Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Arxiu de la República Catalana 

Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Connecta’t per desconnectar 

Dia nacional dels Països Catalans

DE SALSES A GUARDAMAR I DE FRAGA A MAÓ I L’ALGUER

El 24 de juny, Sant Joan, és una festa que es celebra a tota la nació dels Països Catalans, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l’Alguer.

Cada territori celebra aquesta festa, ja sigui amb els salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles el 23 a la nit al Pirineu i Andorra, les revetlles populars al Principat i el País Valencià… Antigament aquestes festes ja es celebraven pels incis de la sega del blat, el mes de juny, per celebrar també solstici d’estiu, marcant així el seu inici. No necessitem reconeixements oficials, és la nostra festa nacional. De fet ja als anys 80 s’hagué de fer un aplec massiu de signatures per a que el 24 de juny fos festiu, abans ni tan sols es considerava així. Avui, els catalans ens unim amb la flama del Canigó, que es portada arreu de la nació.

De fet històricament les revetlles populars tenen un origen; el 1906, en rebuig pels atacs de militars a la revista El Cu-Cut, amb el suport del Gobierno, que a més aplicà la llei de jurisdiccions, catalans d’arreu es posaren d’acord per encendre fogueres als cims més alts per tal de poder-se unir en símbol de resistència.

LA LLIBERTAT NO SERÀ COMPLETA SI NO ÉS LLIURE LA NACIÓ COMPLETA

Els Països Catalans, també històricaments anomenats la Catalunya Gran, són el conjunt de territoris germans que comparteixen un origen històric -l’arrel el trobem en la Corona d’Aragó-, vincles culturals i sonretot, una mateixa llengua: el català. Avui, trobem part d’aquests territoris sota domini de l’Estat espanyol, com ara Catalunya, el País Valencià, ses Illes Balears i la Franja de Ponent, i una petita part és dins de l’Estat francès coneguda com la Catalunya del Nord. També en formen part un petit estat independent (Andorra) i una ciutat de l’illa de Sardenya (l’Alguer).

Ja al segle XII trobem els primers orígens nacionals d’aquests territoris, i posteriorment, els segles XIII i XIV, trobem els temps de més esplendor d’aquests territoris. Malgrat això, els últims segles, la repressió exercida sobre aquests territoris ha estat notòria. Sols veient alguns dels atacs que el català ha patit, queda més que provada aquesta afirmació.

Al segle XIX foren utilitzats noms com terres catalanes, terra de llengua catalana, pàtria catalana, etc. Però ja l’any 1886 aparegué la forma dels Països Catalans en un article de Josep-Narcís Roca i Farreras. Com a concreció d’un projecte polític, aquest nom es precisà els anys trenta en els programes d’algun partit (com la Unió Democràtica de Catalunya) o d’algun escriptor (com J. Carbonell i Gener), projecte que havia rebut generalment el nom de Catalunya Gran des de la Renaixença.

D’aleshores ençà, el concepte que ha s’ha acabat assignant a la nació completa ha estat el de Països Catalans, gràcies als escriptors i assajistes del segle passat que gosaren escriure sobre aquest afer en plena dictadura franquista.

Bona revetlla, bona diada i visca la terra!

Facebook
Google+
Twitter
Email

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *