IMG_6519
Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Arxiu de la República Catalana 

Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Connecta’t per desconnectar 

El 16 d’agost de 1936, les tropes republicanes desembarcaven a Mallorca

Avui fa 84 anys, durant la guerra civil espanyola, tropes valencianes i catalanes del bàndol republicà, desembarcaren a l’illa de Mallorca que havia quedat sota control franquosta després del cop d’estat el 18 de juliol del mateix any, dirigit allà pel general Goded. Amb el desembarcament, començaren jormades de combat que durarien fins el 12 de setembre.

El capità Alberto Bayo, dirigí els 4000 milicians pel desembarcament. Entre aquests s’hi trobaven nombrosos integrants d’Estat Català, valencians d’Esquerra Valenciana i d’altres partits i entitats obertament antifranquistes.

Els punts de desembarcament, foren la Punta de n’Amer i Porto Cristo, però l’arribada de reforços feixistes italians comandats per Arconovaldo Bonaccorsi, juntament amb l’amenaça del Govern de la República de retirar el suport naval féu fracassar l’operació, i es reembarcà des del 5 de setembre al 12 de setembre.

Cal tenir en compte a més, la situació que es vivia a la zona republicana, on s’havien posat en pràctica les teories revolucionàries que no acababen de rendir com s’havia esperat i sovint desembocaven em situacions caòtiques, com s’evidencià posteriorment als fronts de guerra o en l’anomenat terror roig. Això no permeté la necessària coordinació per al correcte desenvolupament dels esdeveniments i conduí l’operació a un fracàs.

A part de les evidents pèrdues materials de la desfeta, i les evidents i corresponents baixes que s’hi produïren, es destaca l’abandonament de 45 combatents republicans que desprès serien afusellats pels feixistes a Manacor De retorn a Barcelona, els milicians d’Estat Català que es varen embarcar s’incorporaren a diferents fronts de combat amb la bandera estelada: de fet una centena s’incorporà al Regiment Pirinenc Núm. 1 i un altre grup nombrós, s’uní als fronts de Madrid, mentre que el grup més nombrós es concentrà a Farlete, a Saragossa i prengué el nom de Columna Volant Catalana.

Facebook
Google+
Twitter
Email

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *