El 19 de juliol de 1936, hi hagué la batalla de Barcelona

Durant els dos dies abans, especialment el dia 18 de juliol, arreu de l’Estat espanyol hi hagueren diverses sublevacions contra la legalitat republicana per part de sectors de l’exèrcit. El cop d’estat pretenia restablir l’ordre i tombar la Segona República espanyola. Liderant aquest cop d’estat hi trobem a generals com Mola, Queipo de Llano, Franco o Goded. Aquest cop d’Estat no triomfaria a tot arreu com seria el cas de Barcelona o Madrid, i això derivaria a l’inici de la Guerra Civil espanyola.

-Publicitat-

A Catalunya, d’ençà les eleccions del 16 de febrer de 1936 en les que havia guanyat la candidatura d’esquerres del Front Popular, el govern de la Generalitat presidit per Lluís Companys, adoptà una política de caire més moderada i de concens amb la Lliga, el principal partit de l’oposició, amb la finalitat de fer quallar, com a mínim, l’autonomia, que havia estat prop de 2 anys suspesa arran dels Fets del 6 d’octubre. Aquest període es coneix com l’Oasi Català.

No obstant això, el dia 19 de juliol del 1936, el general Goded que havia fet caure la legalitat republicana a Mallorca i Eivissa sense gairebé cap resistència, es dirigí a Catalunya amb la mateixa finalitat. Tanmateix, s’hi dirigí amb menyspreu i actitud de supèrbia envers les possibles resistències catalanes. No tingué en compte la gran capacitat d’organització dels milicians dels partits ni el poc suport que el cop d’estat tindria entre la gent. Ja el dia 18, la Generalitat s’havia negat a entregar armes a la població civil, negant així la demanda que feien les milícies de la CNT i la UGT veient què estava passant arreu de l’Estat, en prevenció d’un possible basament de sang. De fet es va dir que les guarnicions militars de Catalunya seguien fidels a la República i que no hi hauria cap enfrontament. Companys tanmateix no va fer cas de les notícies i, sense poder dormir, va acabar comprovant ell mateix la nit del 18 al 19 el que estava a punt de passar.

La CNT va repartir-se armament dels seus arsenals clandestins, com també va assaltar dipòsits d’armes com el mateix vaixell-presó Uruguai. La UGT va incautar pólvora i dinamita del port i va començar a preparar artefactes casolans per la lluita als carrers. La matinada del dia 19, militars a les ordres de Lopez-Amor van sortir als carrers, molts d’ells desconeixent què anaven a fer exactament, si sofocar un alçament anarquista, desfilar per les olimpíades populars que es celebraraven aquells dies o ser partícips del cop d’estat. Evidentment, no van tardar a veure on anaven destinats i molts, abandonaren la missió i es sumaren a les resistències republicanes. Els mossos d’esquadra, van romandre a les ordres de la Generalitat, i els enfrontaments entre rebels i milicians juntament amb els cossos policials de la Guàrdia d’assalt i els mossos, van donar-se fins el dia 20. A les 11h del matí del dia 19, va arribar el general Goded, però ja veié que havia fracassat el seu pla, i al migdia, la Guàrdia Civil, es va ficar de costat de la Generalitat, fent més evident el desaquilibri de forces.

Goded fou detingut i Companys ordenà que fes un missatge via la ràdio anunciant la retirada de les tropes revoltades. També va accedir a negociar amb les milícies que s’havien demostrat imprescindibles per la defensa republicana per a oferir-los o bé tornar les armes o bé fer-les participes del poder. Aquestes, naturalment, escolliren la segona opció i el 21 de juliol, es crearia el Comité de Milícies Antifeixistes, liderat per Company però plenament organitzat per forces obreres, que durien a terme un ampli sistema de col·lectivitzacions arreu del territori fins al fracàs d’aquest durant els Fets de maig del 37. L’agost del 1936, seria afusellat a Montjuïc el general Goded.

Últimes notícies

Notícies Relacionades