Es fa pública una gravació que demostra que Zabalza va morir torturat a la caserna d’Intxaurrondo

El diari ‘Público’ ha mostrat aquesta setmana, una gravació on se sent una conversació entre Juan Alberto Perote, excoronel del CESID (servei d’inteligencia de l’estat espanyol previ al CNI i posterior al SECED) i el capità de la Guàrdia Civil, Pedro Gómez Nieto, on es prova que Mikel Zabalza va morir torturat a Intxaurrondo i no al riu Bidasoa. El Mundo ja va publicar la transcripció de l’àudio a mitjans dels anys noranta. La Guàrdia Civil va declarar que Mikel Zabalza va morir al riu Bidasoa després de fugar-se quan anaven a investigar un suposat “cau d’ETA”, la justícia no va continuar amb la investigació, ja que considerava que els àudios eren de massa baixa qualitat i que no es podia determinar qui eren les persones que conversaven, el cas va ser arxivat definitivament l’any 2010.

-Publicitat-

Al document d’àudio es pot sentir com els dos interlocutors parlen de què el detingut “se’ls hi ha anat de les mans”, i que “possiblement ha sigut una aturada cardíaca, a conseqüència de la bossa al cap”. Gómez Nieto explica també a l’àudio el funcionament de ‘la bossa’, més endavant el capità de la Guàrdia Civil comenta com en una altra ocasió quasi perd a un altre detingut “a nosaltres va estar a punt de quedar-se’ns, a punt, l’herrialde Buru, el cap dels comandos que va intervenir en la mort del capità Martín Barrios. Va estar a punt de quedar-se’ns al capità Pindado i a mi”.

Portada del diari basc Egin de l’any 1985.

La germana de la víctima va ser convidada ahir al programa Preguntes Freqüents a TV3, on explicava que Zabalza fou detingut l’endemà d’un atac d’ETA en una batuda. Idoia Zabalza explicava que aquest tipus de batudes eren molt freqüents en aquells anys, i que s’hi detenien algunes persones de forma aleatòria.

Sobre les possibles vinculacions de Mikel Zabalza amb el grup terrorista ETA, la seva germana va explicar: “La seva única afiliació era sindical, estava afiliat al sindicat ELA, no en tenia cap més”. Idoia Zabalza recorda que li van aplicar la llei antiterrorista que comportava una detenció, la privació total de comunicació durant deu dies i l’impossibilitat de rebre qualsevol mena d’assistència, després d’aquests deu dies d’incomunicació apareix flotant al riu Bidasoa, la germana de Mikel afegeix que quan la seva mare va anar a la caserna per a exigir informació sobre el seu fill, després d’insistir-hi uns quants cops, els agents li van respondre “si ha perdut al seu fill, vagi a objectes perduts”.

Al document d’àudio es mencionen també els noms de Lasa i Zabala, dos joves bascs que suposadament pertanyien a l’organització ETA, que van ser segrestats a Baiona i assassinats pels GAL, que els van obligar a excavar les seves tombes i després els hi van disparar al cap. Per aquests assassinats es va condemnar Enrique Rodríguez Galindo, general de la Guàrdia Civil, a setanta-cinc anys de presó dels quals en va complir només 5 al·legant problemes de salut, el general va morir fa pocs dies per COVID, i va rebre un polèmic homenatge per part de la diputada de Vox, Macarena Olona.

General de la Guàrdia Civil condemnat pels assassinats de Lasa i Zabala, Enrique Rodríguez Galindo.

Les gravacions son part de la investigació realitzada per Miguel Ángel Llamas i Amaia Merino, directors de la pel·lícula documental Non dago Mikel? (On és Mikel?), que es podrà veure als cinemes a partir dels divendres vinent.

D’esquerra a dreta, Amaia Merino, codirectora de la pel·licula documental; Garazi Iribarren i Lohizune Amatria, nevodes de Mikel Zabalza; Begoña, germana de Mikel Zabalza; Miguel Ángel Llamas, ‘pitu’, director; e Izaskun Arandía, productora; sostenen el cartell de la pel·licula documental Non dago Mikel?

Últimes notícies

Notícies Relacionades