IMG_6519
Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Arxiu de la República Catalana 

Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Connecta’t per desconnectar 

L’1 de setembre de 1939, Alemanya començava la invasió a Polònia

Avui fa 81 anys, tingué lloc el que és considerat el primer acte bèl·lic de la Segona Guerra Mundial. Les tropes del règim na zi començaren la seva expansió a través de l’Estat polonès ja de matinada. Hit.ler justificà aquesta acció dient que militars polonesos havien obert foc contra territori alemany. Poc van tardar França i Gran Bretanya a declarar la guerra al nazisme alemany, així doncs, aquest fou el detonant del conflicte armat que més països ha involucrat i més morts ha causat mai en la història de la humanitat.

Els acords de suposada pau entre les potències signant a Versalles el 1919 un cop finalitzada la Primera Guerra Mundial, foren considerats per Alemanya una greu i profunda humiliació. No sols els feia culpables absoluts del conflicte, sinó que també retirava territoris del seu Estat, els incapacitava militarment i els feia pagar un deute que certs economistes especulen que si romangués vigent, encara pagarien avui. Moralment destrossada, Alemanya no tardaria a tornar a reeixir. Fou llavors quan el totalitarisme fou vist per la població com una bona proposta, tenint en compte a més l’acens del feixisme a Itàlia.

A Alemanya, la ideologia totalitària sorgida fou el nazisme, dirigida per Hit.ler. Fou llavors quan començà a saltar les mesures establertes pel tractat, i quan començà a annexar territoris com, en el cas més famós, Àustria. Tornà a donar forta importància a la cultura militar del país i modernitzà l’exèrcit. Les tensions amb les altres potències europees anaven en augment fins als mateixos fets del primer de setembre de 1939.

Cinc exèrcits alemanys amb 54 divisions, a més de 2085 avions de la Luftwaffe van garantir la presa de control total sobre Polònia en tan sols un mes, tret de la part oriental, sota control soviètic després que Stalin hagués signat amb Hit.ler el pacte de no-agressió Molotov-Ribbentrop. Poc pogué fer Polònia amb les seves forces armades tècnicament antiquades. El govern polonès immediatament marxà a Londres exiliat. Així doncs, Polònia quedà ocupada per la Unió Soviètica i el Tercer Reich.

Es calcula que els nazis varen exterminar el 20% de la població polonesa. Els soviètics, per la seva part, aniquilaren un total de 400 mil polonesos en dos anys, com en queda constància en la matança del bosc de Katyn.

Facebook
Google+
Twitter
Email

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *