La bandera de Sant Jordi

Aquesta ensenya nacional, juntament amb la quatribarrada, és un dels símbols amb més història del nostre país. De fet, el seu origen el trobem també en èpoques medievals, temps en els quals els catalans varen combatre l’Al-Andalús i reconqueriren València i Mallorca. Nogensmenys, també és una insignia de les institucions i del passat militar de Catalunya. Malgrat que avui en dia la seva presència no sigui gaire notòria, és sens dubte un símbol digne i representatiu del poble català i els seus orígens.

-Publicitat-

En els temps d’expansió i imperi, trobem que adoptant Sant Jordi com a patró, les tropes catalanes enarboraren aquesta bandera en les seves batalles i campanyes. De fet els almogàvers en la campanya d’Occident fins i tot tenien el crit de “Sant Jordi!” com un crit de guerra.

La bandera de Sant Jordi, també fou un símbol usat, indistintament amb la Senyera, per representar la ciutadania de Catalunya i les institucions d’aquesta

La Diputació del General, d’ençà els seus orígens medievals fins el mateix 1714, es feu honorar amb aquest símbol juntament amb la quatribarrada. De fet, el 23 d’abril de 1456, la institució acordà la celebració de Sant Jordi. Malgrat tot, amb la desfeta del 1714, l’ocupació borbònica feu una exhaustiva persecució dels símbols catalans, i la bandera de Sant Jordi no fou pas una excepció. No seria fins al s.XIX, quan diverses personalitats intel·lectuals prengueren consciència nacional, en el moviment de la Renaixença, i recuperaren el bell símbol, com feren amb les quatre barres. El catalanisme polític llavors la recuperà com a símbol nacional juntament amb la quatribarrada, i l’usa en els seus actes i documentacions.

Ja entrats els anys 20, el nacionalisme radical va irrompre en la política nacional, amb partits com Estat Català (1922), del qual trobem nombroses personalitats, com ara el President Macià. Aquestes formacions adoptaren la bandera de Sant Jordi com un símbol antic d’Estat, de l’Estat Català. L’any 1992 es va dur a terme una “Campanya per a la recuperació de la bandera de Sant Jordi”, impulsada per una colla de representatives entitats del país com Òmnium Cultural, el Centre Excursionista de Catalunya, la Coral Sant Jordi, l’Institut de Projecció Exterior de la Llengua Catalana o el Centre d’Agermanament Occitano-Català, amb l’objectiu de promoure l’ús popular i institucional d’aquesta bandera, sobretot la diada de sant Jordi. 

Últimes notícies

Notícies Relacionades