IMG_6519
Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Arxiu de la República Catalana 

Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Connecta’t per desconnectar 

L’enemic de l’estiu

En els darrers anys el nombre d’hectàrees forestals cremades s’ha reduït dràsticament gràcies a la conscienciació de la societat; però no es deixen de produir, ja que una part més petita és incontrolable perquè depèn de la naturalesa.

Cada any bombers fa una campanya forestal on es contracten centenars de bombers per poder fer front als estius que cada vegada són més secs. Aquest any la campanya forestal ha comptat amb 551 places en diversos punts del territori i en funcions diverses. La necessitat sorgeix de l’augment d’incendis forestals arreu de Catalunya durant el període estiuenc. Al llarg d’aquest any han cremat 215 incendis, dels quals 135 durant l’estiu, del 15 de juny al 6 de setembre (dades encara provisionals).

Un factor important són els fenòmens naturals; els llamps produeixen un 10% dels incendis forestals; Forts vents que poden produir la caiguda de torres elèctriques, topades de cablejat d’alta tensió. Tots aquest fenòmens poden produir guspires que iniciïn un gran incendi

A diferència d’altres fenòmens meteorològics, un incendi provocat per un llamp pot estar latent diversos dies dins la soca d’un arbre i revifar dies després amb un episodi de forts vents. Però sens dubte el factor humà segueix sent el causant més majoritari a l’hora d’iniciar un incendi, sigui per un oblit o provocat. En els darrers 10 anys s’han produït a Catalunya 268 incendis forestals a causa de cigarretes. Durant la campanya forestal també es controlen estrictament els treballs de sega dels camps i els accessos a camins per evitar el pas de vehicles els quals podrien originar una guspira i provocar un incendi.

Al llarg dels anys el clima ha canviat i cada vegada els estius són més secs i més intensos, cosa que provoca un augment de la facilitat d’ignició d’un foc forestal. Malgrat que es facin neteges del sotabosc, cremes prescrites i tallafocs, mai són suficients i l’afany de la societat per viure més a prop de la natura, en aquest aspecte no ajuda en un incendi forestal.

Facebook
Google+
Twitter
Email