Què s’ha de fer amb els pressupostos generals?

Comença ja l’anual debat sobre què han de fer els partits independentistes a Madrid amb els Pressupostos Generals de l’Estat. Abans de donar-vos la meva opinió vull mostrar-vos algunes dades que ajudin a entendre millor la realitat i que executa l’Estat a Catalunya una vegada aprovats els pressupostos.

Aquesta gràfica ajuda a entendre-ho tot molt millor i mostra l’execució real d’inversió estatal promesa per a Catalunya.

- Publicitat -

S’hi veu ben clar com mai es fa la inversió promesa i sempre queden massa coses pendents quan a altres Comunitats autònomes com Madrid se supera el 100% d’execució.

Algunes dades més, durant el 1r trimestre d’enguany, només s’ha executat el 13% de les inversions previstes i el 42% dels impostos que paguem a Catalunya no tornen, suposen uns 2.400 € a l’any per persona.

- Publicitat-

Si parlem del pla de Rodalies 2008-2015, l’Estat NOMÉS ha executat el 15% dels 4.000 milions d’euros previstos.

L’Estat va pactar amb ERC que aquest 2021 invertiria a Catalunya 2.339,4 milions d’euros, i d’aquests només en porten 275,6 milions, queden per executar 2.065 milions pel que queda d’any.

- Publicitat -

En aquest pacte, l’Estat també va prometre que la gestió de més de la meitat dels fons europeus aniria a mans de la Generalitat i aquesta marcaria les seves prioritats, com el corredor del mediterrani, inversió que com diu la senadora Assumpció Castellví, “és una peça clau en connexió amb Europa i fonamental pel desenvolupament econòmic de tota la costa Mediterrània”. Això tampoc ho han complert, igual que no ha complert la promesa que Catalunya gestioni la totalitat l’ingrés mínim vital amb recursos suficients.

Com a resum més senzill de tot això, Catalunya és la 3a comunitat que més aporta a l’Estat i la 14a a l’hora de passar comptes i segons FOMENT, la manca d’execució pressupostaria de l’estat els darrers 10 anys amb Catalunya assoleix la xifra de 28.000 M€.

Amb tots els exemples exposats, crec que els partits independentistes no poden regalar els seus vots a “cambio de nada” perquè això als ciutadans de Catalunya ens surt MOLT car. Com diu la portaveu de Junts al Congreso, Míriam Nogueras, “si volen negociar els pressupostos que ens paguin el que ens deuen” i també com diu ella mateixa, “l’independentisme ha de fer front comú en la negociació i votació valorant el sí, el no, l’abstenció i la independència.”

Últimes notícies

Notícies Relacionades