Quin és el seguiment del pla de vacunació?

Amb l’arribada de la vacuna d’AstraZeneca, la tercera autoritzada per la Unió Europea, s’han produit certs canvis en l’estratègia de vacunació per redefinir l’ordre de prioritat de tots els grups establerts.

-Publicitat-

L’estratègia proposada pels experts del Grup de Treball Tècnic de Vacunació covid-19 és un document que es va actualitzant a mesura que es va ampliant el coneixement i el context de la pandèmia.

La darrera actualització està determinada per dues línies d’actuació contra la covid-19; la que utilitza fàrmacs d’ARN missatger (Pfizer i Moderna), i la desenvolupada per AstraZeneca, que empra un virus vector amb una forma atenuada d’un adenovirus (virus infecciós causant de malalties com la conjuntivitis) de ximpanzé.

Resultado de imagen de vacunación covid
Persona d’edat avançada vacunada amb la vacuna Pfizer a la residència DomusVi Sabadell Ciutat- EFE

Pfizer i Moderna

Ambdues vacunes van encetar el pla de vacunació el passat 27 de desembre amb els 15 grups que es van definir per rebre la dosis. El procés es troba en una fase avançada i es recomana seguir administrant-les a aquelles persones que ho requereixen:

1- Usuaris de residències i llurs treballadors.

2- Sanitaris i sociosanitaris de primera línia.

3A- Altres personals sanitaris i sociosanitaris; treballadors amb nivell d’exposició elevat, tot i no ser de primer línia.

5- Majors de 80 anys. Amb les vacunes d’ARN missatger es voldrà aconseguir la immunització del 80% d’aquesta població.

L’objectiu principal, abans de l’irrupció de la vacuna d’AstraZeneca, era que el proper grup prioritari fos els majors de 70 anys. Per tant, a mesura que es disposin de vacunes s’incluiran altres grups començant per les persones d’entre 70 i 79 anys.

Astrazeneca

La vacuna d’AstraZeneca està recomanada a les persones d’entre 18 i 55 anys amb un interval de separació entre les dues dosis de 10 i 12 setmanes. Les persones amb immunodepressions greus no podran rebre aquesta dosis. La resta de persones es vacunaran més endevant segons el grup d’edat i condició de risc.
En cap dels dos casos el document aclareix el fàrmac que s’administrarà als treballadors d’entre 55 i 65 anys:

3B- Personal de serveis de salut pública no vacunats en el grup 2. En aquest mateix grup també s’hi troba el personal sanitari i sociosanitari no vacunat anteriorment.

4- Grans dependents fins als 55 anys.

6- Col·lectius essencials per la societat, compressos en tres subgrups:

   6A- Forces i Cossos de Seguretat, Emergències i Forces Armades. 

6B- Docents i personal d'educació infantil i necessitats educatives especials.

6C- Docents i personal d'educació primària i secundària.

Qualsevol de les tres vacunes

4- Grans dependents no institucionalitzats. Aquest grup serà immunitzat amb vacunes d'ARN missatger o amb la dosis d'AstraZeneca, en funció de l'edat de la persona i factibilitat.

Persones que han passat la Covid

Es recomana que el personal sanitari, sociosanitari i treballadors dels grups essencials de menys de 55 anys que hagin estat contagiats es vacunin als sis mesos d'haver estat diagnosticats.

Per a les persones amb més de 55 anys o amb factors de risc, s'actuarà igual que en aquelles sense antecedents de COVID-19. El motiu és que la gran majoria de les persones infectades per SARS-CoV-2 produeixen anticossos neutralitzants.

Últimes notícies

Notícies Relacionades