IMG_6519
Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Arxiu de la República Catalana 

Captura de Pantalla 2020-04-06 a les 21.02.01

Connecta’t per desconnectar 

F E R R A N   R O Y O

L A   V E U   D E L   P O B L E

Quins collons.
12 maig 2020

Quins collons. El que faltava. No en tenim prou amb haver de conviure amb el Coronavirus que ara a més ens hem de sentir, de la boca del 131è, que aquest país nostrat que és Catalunya no retallarà. Quins collons. Ens pren per imbècils el Molt Honorable? No es el seu estil, així que prefereixo pensar que ha estat una declaració sense ànims d’ofendre la intel•ligència de ningú. No treu però que no sigui insultant. Com pot un govern hereu de convergència dir, amb tota la barra, que no retallarà? En tot cas, hauria d’haver dit que no retallarà MÉS. I demanar perdó pel seu cinisme. Podríem fer copia de l’eslògan “Marina d’Or, ciutat de les vacances” i dir: “Catalunya, país de les retallades”. Sarcasme apart, el tema de les retallades és ben seriós. Tan seriós que ens hi va la vida, a Catalunya ja ens ha costat més de deu mil morts. Retallar en serveis essencials com la sanitat porta conseqüències desastroses. Cal exigir responsabilitats. Responsabilitats, però a qui? És molt fàcil assenyalar amb el dit i posar el crit al cel, però lo cert és que la situació és més complexa del que sembla.

A Catalunya tenim el costum d’atribuir les culpes als altres. És una tradició tan nostra com ho són els castellers. Hi tenim una part de raó. Sense embuts. La font del problema té nom i es diu dèficit fiscal interregional. No hi ha cap regió espanyola ni europea que pateixi un dèficit fiscal tan gran, concretament, de 16.000 milions d’euros anuals. Com s’explica sinó, que la regió que genera el 20% del PIB espanyol tingui dèficit fiscal? Perquè hi ha diners que no tornen, així de simple. Qui vulgui dir “Espanya ens roba” és lliure de fer-ho. I no li faltarà raó. Els arguments moralistes sobre solidaritat sobren. Solidaritat és una altra cosa, no això. No és ètic ni moral explotar la colònia per donar de menjar als teus. Simplement perquè és fal•laç. Aquest és el plantejament que l’estat ha posat sobre la taula, que no hi ha alternativa al model econòmic i territorial. Això és fals. És un tema de voluntats polítiques i interessos econòmics. Ara bé, el model actual és el més rentable, per ells és clar. Hi ha mil maneres de redistribuir la riquesa, de més justes i més eficients. I després tenim el clàssic d’exprimir la taronja fins que no hi quedi res. I aquí s’hi van ajuntar la fam amb les ganes de menjar. El retorn dels convergents. Els grans artífexs de les retallades. No us preocupeu, que aquí no se’n salva ni un.

Els convergents van acabar de rematar-ho. Quins collons. No en teníem prou amb el tracte injust de l’estat que ara venen aquests carallots amb corbata a dir-nos que ens hem d’apretar el cinturó. Mirin, saben què passa? No es pot esgrimir l’argument de la fiscalitat injusta i alhora prendre un seguit de decisions polítiques igualment injustes brandant la bandera de “l’austeritat”. No es pot criticar l’estat, fer-lo responsable de les retallades i alhora treure pit de les pròpies. I no em surtin ara dient que era totalment necessari i que no es podia fer d’altra manera. Perquè això és mentir. Es veu el patró? La mateixa lògica de l’estat. “No hi havia alternativa”, “nosaltres no volíem, però…”. Sempre hi ha alternativa. Es podria haver creat una taxa especial per a grans fortunes com a mesura excepcional,per exemple. I no en parlem de les privatitzacions. Però no, es va optar per l’opció fàcil. Com ja s’ha dit, és un tema de voluntats polítiques. No us deixeu enganyar pel famós “si no hi ha diners d’algun lloc s’haurà de retallar”. Aquí hi ha diners quan interessa. Quan es tracta de lobbys i elits econòmiques tan se val mirar Catalunya com la resta de l’estat.

La situació del Covid-19 ja es prou dramàtica com per a més a més haver d’aguantar tanta xerrameca, en un inesgotable afany per fer pena, com si les retallades no anessin de la maneta de la política convergent. Si us plau, menys cinisme i més valentia política. Prou dir que no es retallarà més en serveis públics, encara esteu a temps de revertir-ho. Volem un país més social i més just? Si la resposta és sí ja sabeu que fer a l’hora de votar. Tinguem memòria.

Facebook
Google+
Twitter
Email

1 comentari a “Quins collons.”

  1. No estic pas en contra de vostè però no s’anomena el Covid-19 sinó que s’anomena la Covid-19, és un error que a tots ens sol passar. Però per tot el de més et dono tota la raó.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *