Sanitat contempla que la mascareta no sigui obligatòria

Fernando Simón ha considerat aquesta opció perquè mantenim un ritme de vacunació elevat

És probable que si la situació epidemiològica segueix millorant i el ritme de vacunació es manté, al mes de juny la mascareta no sigui obligatòria en exteriors. En els espais interiors, en canvi, es mantindrà l’ús durant uns mesos més.

-Publicitat-

Així doncs, els experts creuen que en aquest moment un 40% dels ciutadans compta amb algun tipus d’immunitat. Així ho ha indicat Fernando Simón, que considera que la situació epidemiològica és “favorable” i que en poc temps assolirem la immunitat de grup.

L’epidemiòleg sap que aquesta és una mesura que tots els ciutadans esperen ansiosos, especialment de cara a l’arribada de l’estiu. Segons les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia, s’espera la primera onada de calor a primers de juny i, com bé es sabut, amb el calor es molt probable que disminueixin els contagis.

7,2 milions de persones immunitzades per complet i més de 15 milions amb al menys una dosi

Segons les últimes dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, hi ha 7,2 milions de persones immunitzades per complet i més de 15 milions amb al menys una dosi. La gran majoria dels majors de 60 anys ja compta amb un alt grau d’immunitat (el 90% ja té una dosi i gairebé la meitat, les dues). Mentrestant, s’avança en la immunitat de grup entre 50 i 59 anys. Un de cada quatre ja ha rebut a l’almenys una dosi de Pfizer o Moderna i aquesta setmana alguns començaran a rebre la de Janssen. Tot i això no serà fins al juny quan de veritat es doni un impuls definitiu amb l’arribada de unes 17 milions de dosis. Sanitat preveu que a finals d’agost, el 70% de la població estarà vacunada i, per tant, podrien permetre que la mascareta no sigui obligatòria.

la mascareta no sigui obligatòria
Arribada de les dosis de la vacuna de Janssen a Espanya. Font: El confidencial

Segons Simón, l’aixecament de mesures no implica que la pandèmia s’hagi acabat. Cal seguir amb les mesures i, si se suprimeix alguna, caldrà ser més rotunds amb les que es mantinguin. També caldrà ser especialment cautelosos amb els grups que encara no han rebut la vacuna.

Així doncs, avui es reuneix la comissió de Salut Pública per decidir què fer amb aquest grup de treballadors essencials de menys de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca. La decisió dependrà dels resultats de l’estudi de l’Institut de Salut Carlos III, CombiVacs, que es faran públics en unes hores.

Últimes notícies

Notícies Relacionades