Semaglutida, fàrmac que promou la pèrdua de pes com cap altre medicament fins ara

L’obesitat es produeix perquè la producció d’energia d’un cos és menor respecte l’energia d’entrada del mateix. Aquesta malaltia, que s’ha disparat en els últims anys, és molt difícil de suportar per les persones que la pateixen, i de comprendre i tractar pels científics. Deixant de banda el compromís que s’ha d’establir amb una bona alimentació saludable acompanyada d’exercici fisic regular, la realitat és que només hi ha dues opcions potencials que serveixen per combatre aquesta malaltia complexa: la cirurgia bariàtrica i els fàrmacs per reduir de pes.

-Publicitat-

El primer tractament és invasiu, fet que pot comportar riscos i complicacions en el desenvolupament de la malaltia. D’altra banda, els fàrmacs no son sempre eficaços i també poden induir futurs efectes adversos.

No obstant això, un tractament experimental dut a terme per científics, pot haver obert noves portes per tractar a pacients amb obesitat, emprant un fàrmac per reduir de pes. L’estudi va comptar amb l’ajuda de 2.000 adults de 16 nacionalitats diferents, els quals van prendre una dosi setmanal de semaglutida, un fàrmac emprat per tractar la diabetis tipus 2.

El grup control, que exclusivament van prendre el placebo, van perdre una quantitat insignificant de pes. Però, aquells que van prendre el fàrmac de semaglutida, van experimentar certs canvis molt importants.

Després de 68 setmanes, les persones que van prendre el fàrmac, el qual redueix la sensació de gana a causa d’una gran varietat d’efectes en el cervell, van perdre un 14,9% del seu pes corporal. Fins a un 30% del grup experimental va perdre més del 20% del pes corporal.

Amb aquests resultats, els científics han comprovat que aquest fàrmac és fins a dues vegades més efectiu que els fàrmacs existents per reduir de pes. Segons Rachel Batterham, investigadora d’obesitat de la Universitat College de Londres, ha afirmat que “cap altre fàrmac s’ha acostat als nivell de pèrdua de pes; això ha causat un canvi en les regles del joc”.

main article image
Dosis de semaglutida – Science Alert

Els participants, als quals se’ls va dissenyar un estil de vida per ajudar-los a perdre pes, van registrar millores a nivell metabòlic i cardiovascular, a més d’experimentar una gran millora en la qualitat de vida.

Aquest fàrmac, però, va causar efectes secundaris lleus (en tots dos grups) com ara nàusees i diarrea. Els efectes van ser temporals, però van ser suficients perquè 60 participants deixessin el tractament respecte els 5 que només ho van fer en el grup del placebo.

Actualment, la seva administració és setmanal i per via injectable. Segons el nutricionista Tom Sanders, també professor emèrit del King’s College de Londres, “fàrmacs com aquests poden resultar ser molt útils a curt termini per obtenir una pèrdua de pes de forma ràpida en casos d’obesitat greu.” A més, ha afirmat que “no son una fòrmula màgica per prevenir o tractar casos de menor gravetat d’obesitat”.

Sanders també ha apuntat que “encara es requereixen mesures de salut pública que fomentin canvis de comportament, així com en l’activitat física regular i la ingesta moderada d’energia en les dietes.”

L’estudi financiat per la farmacèutica Novo Nordisk, la qual ven semaglutida com a fàrmac antidiabètic, podria ser pionera en comercialitzar aquest fàrmac com a tractament per a l’obesitat, si les autoritats internacionals de la salut ho aproven.

L’FDA dels Estats Units conjuntament amb els seus homòlegs del Regne Unit i Europa son els encarregats d’avaluar les dades que seran publicades a The New England Journal of Medicine.

Últimes notícies

Notícies Relacionades