Tal dia com avui, però en 1943 es rendia Friedrich Paulus, dirigent de la frustrada invasió de Stalingrad

La batalla per la ciutat soviètica de Stalingrad, actual Volgograd, fou un dels conflictes més sanguinaris de tota la Segona Guerra Mundial. Va començar el 21 d’agost de 1942 i va generar aproximadament 1.429.619 morts del bàndol soviètic i 849.533 morts al bàndol nazi.

-Publicitat-

Friedrich Wilhem Ernst Paulus va ser el general alemany, que dirigí el sisè exèrcit nazi després d’haver sigut ascendit per Adolf Hitler a mariscal de camp al desembre de l’any 1941, ja que fins aquell moment cap mariscal alemany s’havia rendit en la història d’Alemanya.

Lliurà la primera batalla a la ciutat ucraïnesa de Dnipropetrovsk (actual Dnipró), la qual l’obligà a retirar-se a Járkov per després llençar un contraatac el 20 de maig de 1942 per acabar amb la resistència soviètica, acte amb el qual va obtenir la Creu de Ferro, condecoració militar del regne de Prússia i posteriorment d’Alemanya. El 23 d’agost arribava a prop de la ciutat, després del bombardeig de la Luftwaffe Hitler ja donava Stalingrad per conquerida, els soviètics van perdre aproximadament el 80 % de la ciutat en menys de dues setmanes.

A mitjans de setembre va aparèixer Vassili Chuikov, tinent general de l’Exèrcit Roig i subordinat de Zhukov, per dirigir el 62è exèrcit d’infanteria de la Unió Soviètica, va organitzar la defensa del poc territori de la ciutat que controlaven.

El fet de capturar la ciutat era simbòlic tant per Stalin que volia convertir-la en tomba de la Werchmatch, com per Hitler que insistia en la importància simbòlica de la plaça. Finalment, després d’una guerra de guerrilles casa per casa a la ciutat, el 2 de febrer de 1943 Stalingrad és defensada per les tropes soviètiques.

Paulus fou fet presoner pels soviètics i durant el seu captiveri es va dedicar a criticar el règim nazi, s’uní al Comitè Nacional per una Alemanya Lliure (organització antinazi formada per comunistes alemanys i presoners de la Wehrmaych que operava des de l’URSS) i va actuar com a testimoni durant els Judicis de Nuremberg de 1946. Fou alliberat l’any 1953 i es va convertir en Cap civil de l’Institut d’investigació Històrica Militar de la RDA fins a la seva mort l’1 de febrer de 1957.

Friedrich Paulus 1890-1957
Símbol oficial del Comitè Nacional per una Alemanya Lliure (1943-1945)

Últimes notícies

Notícies Relacionades