Titon Laïlla: “Ens oferim a ser insubmisos juntament amb la ciutadania per mantenir la independència i defensar-la”

Quin és el plantejament de Junts per aquestes eleccions?

-Publicitat-

El plantejament és anar a guanyar les eleccions per dos motius claríssims. D’una banda necessitem un govern fort per encarar la crisi post-pandèmia i tots els canvis que ens venen. De l’altra volem implementar el mandat de l’u d’octubre, i per poder-ho fer necessitem un govern fort, som els únics que seguim mantenint-nos fidels al resultat. A més, portem per programa que ja hem votat i només cal acabar de consolidar allò que vam guanyar l’u d’octubre.

Com penseu assolir la independència de Catalunya?

Cal aixecar la declaració unilateral d’independència que va quedar suspesa el 2017, i per fer-ho necessitem una majoria parlamentària i un govern que no només sigui independentista, sinó que estigui disposat a fer la independència. A part, necessitem tenir unes institucions fortes i capaces de fer una insubmissió juntament amb la ciutadania. No la podem controlar des dels partits, però estem convençuts que el dia que calgui hi serà tothom sense excepció, com hem demostrat sempre des de l’independentisme. Ens oferim a ser insubmisos juntament amb la ciutadania per mantenir la independència i defensar-la.

Creieu que s’ha gestionat bé la Pandèmia des del govern espanyol? I des de Catalunya?

No. I ho dic per experiència. Sóc infermera, i a la primera onada, tot i ser diputada del parlament, vaig demanar permís per poder incorporar-me altra vegada a la feina, i així ho vaig fer. Jo crec que en aquell moment es van prendre decisions que demostraven que no estàvem preparats. A pilota passada es podrien qüestionar, però en qualsevol cas les assumeixo.

Jo diria que governés qui governés hagués fet el mateix. El que per mi no s’ha fet bé és la segona, tercera i quarta onada. Ara sabem més clarament a què ens enfrontem i quines són les mesures necessàries per evitar la reproducció del virus. Però s’han pres mesures que s’han volgut compatibilitzar, per exemple, amb Nadal o amb el pont de la puríssima, i no hem estat prou contundents quan ha calgut.

Com a professional sanitària em sap molt de greu posar constantment en tensió el sistema sanitari i els professionals, que porten quasi un any donant-ho tot en una situació d’incertesa i sobretot complicada emocionalment. Treballar en una UCI amb pacients que estan sols, sabent que molts d’ells moriran i tu seràs l’última persona amb qui parlaran és molt dur. Mantenir aquesta pressió al sistema quan ja fa quasi un any que va començar la pandèmia em sembla que no és de rebut, hauríem d’haver-ne après una mica més.

Aleshores com es troba un equilibri entre salut i economia?

És evident que s’ha de trobar l’equilibri, però per mi passa sempre primer la vida que l’economia. En aquest cas, crec que si en el seu moment s’haguessin pres mesures contundents i haguéssim estat capaços de plantejar-les acotades en el temps, i acompanyades de rastreig i testatge continuat de la població, tot i produir un tancament econòmic important, no haguéssim patit aquesta espècie de desgast continuat en el sector econòmic. A part, hi ha hagut molta incertesa perquè no s’han sabut explicar quins són els criteris que han fet tancar unes botigues i unes altres no. I això és una complicació afegida a la ciutadania, que llavors no entén res.

Què en pensa del confinament municipal?

S’ha fet des de la perspectiva de Barcelona, i no respon a la realitat del país. No és el mateix fer-ho a l’àrea metropolitana que a alta muntanya. Per tant, crec que hem perdut una oportunitat d’apropar-nos més al territori i veure quina hagués estat la mesura de contenció adequada.

Com frenaríeu l’auge de partits d’extrema dreta com Vox?

D’entrada silenciant-los, però no perdent de vista que el vot ja el tenien, segurament repartit entre altres forces. Les persones que votaran a Vox han votat a altres forces polítiques parlamentàries, amb la qual cosa la responsabilitat seria més d’aquests que han perdut la capacitat d’atraure aquest votant i que han obligat que es radicalitzin. Jo entenc que amb el feixisme no s’hi parla, ni s’hi negocia ni se li dóna veu, i en aquest sentit hauríem de ser contundents i poder fer un cordó sanitari per tal d’evitar que tinguin altaveus mediàtics per explicar les mentides i barbaritats que expliquen a la nostra ciutadania.

Quines polítiques teniu pel canvi climàtic?

Des d’aquesta perspectiva hem de ser capaços de buscar polítiques que siguin transversals. Crec que ens equivoquem quan parlem del canvi climàtic des d’una perspectiva d’accions defensives i des de la perspectiva mediambiental, sinó que hem d’incidir en què totes i cadascuna de les polítiques del govern promoguin la sostenibilitat i el manteniment de l’ecosistema. Més enllà de debatre lleis concretes en relació amb el canvi climàtic, hem de ser capaços que totes les lleis que surtin del parlament tinguin una mirada ecologista i sostenible.

Parlem de desigualtats, com frenaríeu violències com la de gènere o el bullying?

Qualsevol cosa que afecti les conductes de les persones s’ha d’incidir des de l’arrel. Per tant, un dels aspectes importants a treballar contra qualsevol classe de violència passa per l’educació. Per l’educació en tots els àmbits. Està bé que fem lleis contra la violència de gènere o l’assetjament escolar, però ja donem per suposat que passa. Per tant hem d’anar a erradicar tot símptoma d’aquestes conductes, i l’educació és clau. Hem fet protocols interns obligatoris als centres educatius pel que fa a l’assetjament escolar o la violència de gènere, i segurament hauríem de ser molt més exhaustius a l’hora d’aplicar-los. Però a la vegada hem de fer una feina de fons pròpiament educativa i formativa, parlant de valors i posant la persona al centre, i hem de treballar tots plegats amb aquest pacte social en contra de tota mena de violència.

Quines propostes teniu per posar fre al centralisme que es viu des de Barcelona?

És complicat. Per mi Barcelona ha de ser la capital de Catalunya i ha de ser-ho en tots els àmbits. Però no ens en sortim si tenim una Barcelona que viu d’esquena al país que representa. I és el que ens passa en aquests moments. Tenim una ciutat que havia estat pionera en molts àmbits, però que ara no té vincles amb la resta del territori. La riquesa que Barcelona aporta a la resta del país i la resta del país a Barcelona és un guany brutal i l’ha de saber aprofitar. Ens estem tornant una ciutat capital d’una àrea metropolitana mentre perdem connexions amb la resta del país, i és una llàstima.

Què en penseu de les escoles concertades?

Per mi l’escola concertada també és un servei públic. Partiria de la base que a Catalunya tenim un molt bon sistema educatiu format per una xarxa d’escoles públiques però també d’una xarxa molt potent d’escoles concertades. Hauríem de fugir d’aquest enfrontament. Que estiguis a favor que existeixin les escoles concertades en cap cas vol dir que això vagi en detriment de l’escola pública. No té cap sentit confrontar les dues escolaritzacions per posar-les en controvèrsia d’una respecte a l’altra. Són dues formes que es complementen i formen part de l’ADN de Catalunya.

Últimes notícies

Notícies Relacionades