Un dels monuments franquistes més famosos de Catalunya serà retirat aquest estiu

El Govern preveu iniciar les obres per retirar el monument de Tortosa, situat al mig del riu Ebre, a mitjans de juliol

-Publicitat-

El 18 de juliol es compliran vuitanta-cinc anys del cop d’estat franquista. A Catalunya es commemorà iniciant l’enderroc d’un dels monuments en honor al bàndol nacional més famosos del país: el de Tortosa, situat al mig del riu Ebre, on s’alça una colossal estructura metàl·lica suportada per una pilastra de formigó.

Aquest monòlit ha estat envoltat de polèmica des de la seva inauguració el 26 de juny de 1966 pel general Franco en persona. Si bé el significat original anava directament lligat als caiguts del bàndol franquista, el pas dels anys va anar desdibuixant-ne el seu significat fins a considerar-lo un homenatge a la batalla de l’Ebre en general, amb tots els sus morts, o inclús una obra d’art que s’ha de conservar pel seu valor artístic i que s’ha de reinterpretar.

Després d’anys de discussions, l’ajuntament tortosí va impulsar una consulta el 2016 perquè la ciutadania decidís el futur del monument. El resultat va avalar la conservació de l’estructura. Però pocs mesos més tard un jutjat de Tarragona va estimar que el consistori no era competent i el resultat de la consulta va quedar deslegitimat jurídicament. A finals de 2020 va deixar de ser considerat Bé Integral del Patrimoni Cultural Català i va quedar desprotegit per qualsevol normativa.

Així doncs, si no prosperen les accions administratives i judicials impulsades per entitats com el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre de Tortosa, 55 anys després de la seva inauguració desapareixerà el monument del paisatge de la ciutat de Tortosa.

Últimes notícies

Notícies Relacionades