Una vietnamita de 78 anys porta davant la justícia a les multinacionals químiques relacionades amb l’Agent Taronja

La francovietnamita, Tran To Nga ha demandat catorze empreses químiques relacionades amb la producció de l’herbicida i defoliant, Agent Taronja, que es va utilitzar als anys 60 a la guerra del Vietnam. Entre les multinacionals es troben les empreses nord-americanes Monsanto i Dow Chemical, que actualment són propietat de la companyia quimicofarmacèutica alemanya, Bayer.

-Publicitat-

Tran To Nga denuncia les conseqüències que han patit els descendents de les persones que van estar en contacte amb el químic. L’exposició al producte ha produït càncers, malformacions i altres problemes sobre els civils vietnamites, a causa dels alts nivells de dioxina tetraclorodibenzodioxina (un producte tòxic per als organismes vius), que contenia l’Agent Taronja.

L’objectiu dels EUA amb l’ús d’aquest químic a la guerra era principalment acabar amb la vegetació de determinats parts del territori vietnamita per a privar a la guerrilla del ‘vietcong’ d’aquesta cobertura natural on s’amagaven, a més de la destrucció dels camps dels pagesos, acabant amb els subministarents que rebien els combatents de Vietnam del Nord i obligant els pagesos a marxar a les ciutats dominades pels EUA.

Helicòpter de l’exèrcit dels EUA ruixant Agent Taronja a la guerra del Vietnam.

La Creu Roja del Vietnam calcula que fins a un milió de persones pateixen alguna discapacitat o problema de salut derivat d’aquest químic, dades que el Govern dels EUA mai ha acceptat argumentant que són poc fiables i realistes, Tran To Nga ha pogut realitzar la demanda gràcies a què la justícia francesa permet demanda els fets ocorreguts a l’estranger.

L’afectada declara que: “Vaig perdre a un fill per problemes cardíacs. Tinc dues filles que van néixer amb malformacions. I els meus néts també”.

Últimes notícies

Notícies Relacionades